Jessica + Eivind // Hinduistisk bryllup i Bergen
Noen ganger møter man mennesker som får deg til å tenke “wow, for noen fantastiske folk” og som du tar med deg videre i livet på en eller annen måte.
Slik følte jeg det for Jessica og Eivind da vi satt oss ned for å bli kjent på vårt første forberedelsesmøte i forbindelse med at jeg skulle fotografere deres bryllup.
Jessica og Eivind booket meg for en weekendpakke og skreddersydde sin opplevelse ved å dele fotograferingen på to dager.
Jessica er av tamilsk opprinnelse, og har alltid drømt om å gifte seg med en hinduistisk seremoni med alle fargene som hører til. Eivind kommer fra et kristent hjem, er personlig kristen og ønsket seg et stort kirkebryllup.
Hvordan løser man et slikt dilemma? Hvem skal få viljen sin?
Både Jessica og Eivind er opptatte av å gi mer enn de tar selv, så de løste problemet veldig enkelt med å gifte seg to ganger. Og inviterte til ett bryllup i Hindu tempel i april, og et halvt år etterpå i oktober inviterte de på nytt til kirkebryllup med påfølgende fest.
Jeg ønsker i dette innlegget å fortelle om den magiske opplevelsen som det hinduistiske bryllupet var.
Brudgommens seremoni
I hinduismen er ekteskapsritualet en serie av flere overgansritualer kalt samskaraer.
Ekteskapsritualet har flere deler, og starter tradisjonellt sett med at brudgommen og hans familie hilses velkommen av brudens foreldre ved inngangsdøren til tempelet.
Eivind kom sammen med Jessicas bror som også var forlover, og ble tatt imot av Jessicas mor som fullførte et velkomstrituale. Her var det bananer som brant, røkelse og krydder. Hele familien til Eivind var sammen med han og var en del at ritualet.
Etter velkomsten gikk Eivind og forlover inn i hovedrommet til tempelet. Her var alle gjestene samlet for å se på den neste biten av seremonien som var for brudgommen Eivind.
Bruden ankommer
I etasjen over, på et eget rom satt Jessica spent og ventet på å ta del i seremonien. Klokkeslettet når hun skulle gå ned var bestemt etter når brudeparet er født, og når de møttes. En slik seremoni er derfor annerledes fra brudepar til brudepar og gjør hver enkel seremoni helt unik.
Da vi møttes til forberedelsesmøte før bryllupet så spurte jeg Jessica “Når du var liten, så du for deg å gifte deg i en hinduistisk seremoni, eller en seremoni med hvit kjole?” Hun svarte at hun alltid har sett for seg en hindu seremoni, og at dette betyr veldig mye for hun. Det var lett å se, når en tydelig rørt brud kom ned trappenne og inn i rommet hvor hun kunne se sin kommende mann.
Jessica gikk bak sin lille kusine og Eivinds to døtre, som bar på lys og røkelse. Bak bruden gikk kvinnene i hennes liv som var lykkelig gifte. Det var et vakert øyeblikk å se når Jessica tørket tårer bort fra kinnet til Eivind, mens hun samtidig prøvde å holde på sine egne tårer. Hele tempelet var følelsesladd. I denne seremonien var foreldrene til brudeparet en stor del. De forvekslet fat med gaver, frukt og noen kulturelle ting. Jessica fikk til slutt en gave og en Saree av Eivind som hun deretter gikk for å skifte til.
Ildseremonien
Når Jessica kom tilbake med ny rød Saree var det klar for en felles seremoni hvor de gikk igjennom flere ekteskapsritualer som binder de.
Presten hadde tent et bål hvor han satt, hvor offergaver ble gitt. ved siden av han satt en mann med kokosnøtter som han delte i to gjentatte ganger under seremonien. Kokosnøttene representerer lykke, og dersom kokosnøttene er friske så vil de ha et langt og godt ekteskap. Om kokosnøttene er dårlige så vil det gå deretter. Heldigvis kunne jeg bare se friske og deilige kokosnøtter.
I en hindu seremoni er det ikke ringpåsettelse slik jeg ofte er vandt til å se. Men et stort høydepunkt denne dagen var når Eivind skulle ta på Jessica sitt ekteskapssmykke som kalles “Thali”.
De syv skritt
Når Thalien var komt på skulle brudeparet gå tre ganger rundt den hellige ilden sammen og med sine forlovere. For hver runde resiterte de mantraer. I ildseremonien blir det lovet hverandre troskap og de ofret tre håndfuller med ris dyppet i ghee i den hellige ilden. Når de skulle sitte seg ned igjen byttet de plass, og ble knytt sammen i en ekteskapsnute av presten.
De syv skritt er et rituale hvor brudeparet går sine første syv skritt sammen i nordlig retning. Det er de syv skrittene som gjør ekteskapet gyldig. Under denne seremonien sa presten et mantra for hvert skritt. Deretter la de blomsterkranser rundt halsen på hverandre.
Etter seremonien og ekteskapsritualene ble det servert mat i tempelet. Her var det mye godt å velge mellom, laget av kvinnene som sto bruden nær. Etter at gjestene hadde fått i seg litt mat begynte den daglige hinduistiske seremonien. Denne var Jessica med på, mens Eivind gikk støttende ved hennes side. Seremonien varte totalt i overkant av seks timer, og jeg kunne blitt værende resten av dagen. Som en som har fotografert hundrevis av bryllup før, med borgerlig, human etisk og kirkelige vielser, så var det å oppleve noe nytt så spennende. Og jeg tok til meg hvert sekund i ren kulturell nytelse. Et hinduistisk bryllup er rett og slett en fest, som hedrer og hyller brudeparet og kjærligheten.
Jeg gikk fra tempelet på Wergeland som et rikere menneske, rikere på kultur, forståelse, inspirasjon og glede. Og med et hjerte fullt, for disse vidunderlige menneskene gav meg så mye påfyll. Takk for muligheten til å få et slikt innblikk i noe så vakkert. Å være bryllupsfotograf er verdens beste jobb!
Heldigvis så skulle jeg få være med Jessica og Eivind enda en gang, når de giftet seg for gang nummer to i kirken et halvt år senere. Det kan du lese mer om i Del II